کتاب برای زندگی نوشتهٔ علی شاهی را اینجا دریافت کنید.
آزادی چیست؟ یک انسان تا کجا میتواند آزاد باشد؟ آیا آزادی همان ارادۀ آزاد است؟ یک حکومت تمامیتخواه چه بر سر آزادی و زندگی میآورد؟ راه چاره چیست؟ در مقابل تمامیتخواهی چه باید کرد؟ آزادی چه ارتباطی به «بدن» دارد؟ زندگی چگونه آزاد میشود؟ قدرت مردم، چگونه میتواند در مقابل قدرت دولتی، از آزادی محافظت کند؟ چه ساختار سیاسیای میتواند بیشترین میزان آزادی را فراهم کند؟ چگونه باید به چنین ساختاری اندیشید؟
اینها پرسشهایی است که در هنگامۀ یک جنبش سیاسی آزادیخواه در یک جامعه مطرح میشود و هر کس کمابیش پاسخی برای آنها دارد. وفور پاسخها و متنها در کنار غوغای جنبش و خشم و خشونت حاصل از آن، معمولاً نمیگذارد که صدا به صدا برسد و معترضان بتوانند با طمأنینه و تأمل بر سر حداقلهایی توافق کنند. اقتضائات اصلی زمانه و خواستهای بنیادین جنبش، زیر بحثهای بیانتها و صداهای بلند دفن میشوند و شاید حتی کار به جایی بکشد که کمتر کسی به یاد بیاورد دعوا بر سر چه بوده است.
در چنین وضعیتی، وجود چنین کتابی ضروری است. کتابی که این اقتضائات و خواستها را در قالب استدلالی بلند و پیوسته توضیح داده و برای پرسشهای بالا پاسخهایی حداقلی فراهم آورده است. پاسخهایی که منطق و حدود اعتراض اعضای جامعه را مشخص میکنند و به جنبش، جنبهای استدلالی میبخشند: به راستی حق با کیست؟ تا کجا باید برای احقاق حق پیش رفت؟ چرا کار به اینجا رسیده؟ و …
نویسنده با شروع از نحوۀ بودن انسان در جهان، به توضیح مفهوم آزادی رسیده و از آنجا با شرح موانعی که بر سر راه آزادی قرار دارند، در نهایت تلاش کرده به این پرسش پاسخ دهد که «چه باید کرد؟»
ساختار استدلالی قدرتمند کتاب، نثر روان و قابلفهم آن، رابطهای که بین نظریههای فلسفی و تجارب شخصی و واقعی برقرار کرده، و از همه مهمتر، پایبندیاش به مفاهیم اساسی «آزادی» و «زندگی»، خواندن این کتاب را به یک ضرورت تبدیل کرده است. هر کس که دغدغۀ آزادی زندگیاش را دارد احتمالاً از خواندن این کتاب دست خالی برنخواهد گشت.
نویسنده در مقدمهٔ کتاب نوشته است:
در هنگامهٔ یک اعتراض که با طولانی شدنش کمکم رنگ «جنبش» و حتی شاید «انقلاب» به خود میگیرد، ذهن انسان در هر لحظه با دو پرسش بیپاسخ درگیر است: «دارد چه اتفاقی میافتد؟»، «نتیجهٔ این اتفاقات چه خواهد شد؟». درگیری با این دو پرسش در کنار رویدادهای هولناکی که خصلت هرروزهٔ چنین جنبشهایی است، میتواند هر کسی را فلج کند و از کار بیندازد.
چنین وضعیتی، علاوه بر پرسشهای بالا، میتواند در ذهن هرکس پرسشهای متفاوتی ایجاد کند و برای منی که نزدیک به پانزده سال از زندگی و آزادی نوشته بودم، پرسشهای اصلی اینها بودند: «زندگی چیست؟»، «آزادی چیست؟»، «چرا انسانها در زندگیشان باید در جستجوی آزادی باشند؟» و… این جنبش، فارغ از روند و نتیجهٔ آن، فرصتی بود که دوباره به این پرسشها بازگردم و تلاش کنم که پاسخهایی معنادار ولو مقطعی و اولیه برای آنها بیابم. بنابراین راهی نداشتم جز آنکه چارهای برای از-کار-افتادگیام بیندیشم و طبق معمول، این چاره چیزی نبود جز پناه بردن به نوشتن. تصمیم گرفتم جستاری بنویسم که در آن از زاویهٔ دید خودم با این پرسشها درگیر شوم و توضیح دهم که منطق و استدلال کسانی که «واقعاً» در پی آزادیِ زندگیاند - منطق و استدلالی که ممکن است در هیاهو و خشم و غرش جنبش نادیده گرفته شود – چیست […]
از خواننده میخواهم که این کتاب را بیشتر بهمنزلهٔ پاسخی به یک وضعیت اضطراری و به عنوان «وظیفهٔ شهروندی» یک نویسنده در نظر بگیرد و بخواند و با تمام قوای فکریاش تلاش کند که نارساییها و خطاهایش را بیابد: نارساییها را تکمیل و خطاها را تصحیح کند […]
امروز که این مقدمه را مینویسم، هنوز هیچ چیز تمام نشده است. هنوز هم دو پرسش اصلی «دارد چه اتفاقی میافتد؟» و «نتیجهٔ این اتفاقات چه خواهد شد؟» به قوت خود باقی است و هنوز هم کسانی هستند که دغدغهٔ «زندگی آزاد» رهایشان نمیکند. این کتاب در میانهٔ جنبش نوشته شد و امیدوارم که از امروز، با شکل تازهاش به بحثهایی که در مورد مفاهیم «زندگی» و «آزادی» به راه افتاده، ملحق شود.
نسخۀ دیجیتال کتاب برای زندگی نوشتهٔ علی شاهی را میتوانید از فایلِ ضمیمه رایگان دانلود کنید. برای سفارش نسخۀ کاغذی هم میتوانید نام و شمارهٔ تماس و آدرس پستی خود را به ایمیل ما به نشانی babelrbooks@gmail.com بفرستید.